Anton Nilsson – nr 96 – Europaparlamentet 2024

Hur röstar jag i EU-valet?

En hand lägger ner en röst i en valurna.
Är du en finsk medborgare som bor i Finland?

Då har du två alternativ: 

  1. Att rösta på valdagen för EU-valet den 9 juni. Du måste gå till röststället som är angivet på ditt röstkort om du röstar på valdagen. Du behöver ha med dig ID-kort.

Har du tappat bort ditt röstkort? Om du loggar in på www.suomi.fi kan du se ditt digitala röstkort, där ditt röstställe anges. 

  1. Att förhandsrösta under perioden 29 maj till  4 juni! Du kan rösta på alla förhandsröstningsställen oavsett röstställe som är angett på ditt röstkort. Här hittar du en lista över alla förhandsröstningsställen i Finland! 

Ifall du är utomlands hela perioden för förhandsröstning och på valdagen kan du poströsta istället. För att poströsta beställer du rösthandlingarna här – beställ dem i god tid och se framförallt till att posta dem tillbaka till Finland med god marginal. Senast den 7 juni ska din poströst ha hunnit fram till din hemkommun.  

Ifall du behöver rösta på anstalt, fartyg eller i hemmet på grund av sjukdom hittar du mer information via följande länk.

Är du finsk medborgare utomlands?

Då har du två alternativ: 

  1. Kolla om det finns ett förhandsröstningsställe nära dig. Röstningsperioden utomlands är från och med den 29 maj till och med 1 juni 2024 Här hittar du en lista över förhandsröstningsställen utomlands! Kom ihåg att ta med dig ID.

    Är du finländare som bor i Sverige? I Sverige finns det en uppsjö förhandsröstningsställen – här hittar du en lista som hjälper dig att lokalisera ditt närmaste röstställe. Kom ihåg att kontrollera öppettiderna

2. Ifall du är utomlands hela perioden för förhandsröstning och på valdagen kan du poströsta istället. För att poströsta beställer du rösthandlingarna här – beställ dem i god tid och se framförallt till att posta dem tillbaka till Finland med god marginal. Senast den 7 juni ska din poströst ha hunnit fram till din hemkommun.

EU-medborgare som bor i Finland? 

För att som medborgare i ett annat EU-land än Finland rösta på finska kandidater i Europaparlamentsvalet 2024 behöver du anmäla dig till finska rösträttsregistret senast den 21 mars 2024 klockan 16.00. 

Anmälan görs till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, klicka här för att komma till deras hemsida! Ifall du har finska bankkoder och kan identifiera dig digitalt kan du göra anmälan på några sekunder.  

Ifall du inte anmält dig innan dess kan du tyvärr inte rösta i det finska Europaparlamentsvalet, men du kan fortfarande utnyttja din demokratiska rättighet i ditt hemland!